Net als een dag eerder konden de Europese beurzen woensdag geen duidelijke richting kiezen. Uitlatingen van centralebankiers over een mogelijk einde van het opkoopprogramma bepaalden het beeld.

Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) ''ligt het in de rede'' dat de ECB op korte termijn een einde aan zijn opkoopprogramma voor schuldpapier aankondigt. Zijn Duitse collega Jens Weidmann noemde het ''plausibel'' dat het opkoopprogramma nog dit jaar stopt.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent lager op 562,24 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 805,56 punten.

Frankfurt en Londen gingen 0,3 procent vooruit. De beurs in Parijs leverde juist 0,1 procent in.

Philips

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam won Philips 0,6 procent. De Belgische biotechnoloog MDxHealth (plus 2,1 procent) heeft een wereldwijde licentieovereenkomst gesloten met het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf voor een nieuwe prostaatkankertest.

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,8 procent. Bierbrouwer Heineken zakte na een adviesverlaging 1,9 procent en behoorde daarmee tot de grootste verliezers in de lijst.

In de MidKap was kunstmestbedrijf OCI een uitschieter, met een koerswinst van meer dan 3 procent.

Novisource

Op de lokale markt daalde Novisource bijna 10 procent na een kwartaalbericht. De prestaties in het eerste kwartaal vielen volgens de aanbieder van interim-professionals tegen.

Value8 zakte dik 4 procent. Financieel directeur Remko Herschel vertrekt per 1 augustus bij de investeringsmaatschappij.

RPC

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor het Britse verpakkingsbedrijf RPC, dat in Londen een kleine 12 procent verloor na publicatie van de jaarcijfers. De Europese marktleider van plastic verpakkingsmateriaal wil voor miljoenen euro's aan niet-kernactiviteiten afstoten.

De euro was 1,1774 dollar waard, tegen 1,1677 dollar op dinsdag. 

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 64,94 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs en werd verhandeld voor 75,24 dollar per vat.