De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan. Socialemediabedrijf Twitter was een opvallende stijger op Wall Street.

Beleggers reageerden onder meer op beter dan verwachte rapporten over de Amerikaanse dienstensector. Mexicaanse vergeldingsacties voor Amerikaanse importheffingen drukten daarentegen het sentiment.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een verlies van 0,1 procent op 24.799,98 punten. De brede S&P 500 eindigde de sessie op 2748,80 punten, 0,1 procent boven de slotstand van maandag. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 7637,86 punten.

Twitter won ruim 5 procent. Het sociale medium wordt binnenkort opgenomen in de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500, waarin de vijfhonderd naar beurskapitalisatie gemeten grootste Amerikaanse ondernemingen zijn opgenomen.

Importtarieven

Levensmiddelenconcerns als Kelogg en General Mills verloren als gevolg van de perikelen over importtarieven tot 2,1 procent. Ook staalmakers als AK Steel en US Steel leverden aan beurswaarde in. Verder gingen bankaandelen in de verkoop. Financiële fondsen als Bank of America, JPMorgan en Goldman Sachs verloren tot 1 procent.

Mexico stelt importheffingen in voor staal, whisky en een aantal landbouwgoederen van zijn noorderbuur. Het zijn tegenmaatregelen voor de invoertarieven die sinds vorige week gelden voor staal en aluminium uit Mexico, Canada en de Europese Unie.

De protectionistische stappen die de regering-Trump tegen bondgenoten van de Verenigde Staten zet, voeden de angst voor een mondiale handelsoorlog.

Farmaceuten

Verder was er aandacht voor farmaceuten, nadat Mylan een goedkeuring kreeg voor een generiek geneesmiddel dat vrijwel identiek is aan een middel dat concurrent Amgen vermarkt. Het aandeel Mylan won bijna 4 procent terwijl concurrent Amgen 2 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.

Koffieketen Starbucks verloor 2,4 procent na het vertrek van grondlegger en voormalig topman Howard Schultz. Vrachtwagenfabrikant Navistar stelde bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers de verwachte omzet en operationele winst voor de rest van het jaar naar boven bij. Het aandeel verloor evenwel 0,4 procent.

De euro was 1,1714 dollar waard, tegen 1,1677 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 65,33 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 75,03 dollar per vat.