De Europese beurzen lieten dinsdag geen eenduidig beeld zien. Beleggers deden het rustig aan na het sterke herstel in de afgelopen handelsdagen en zijn in afwachting van de G7-top later deze week.

Bouwer BAM was dinsdag een opvallende daler op het Damrak. Het aandeel stond onder druk na een adviesverlaging.

De AEX-index in Amsterdam eindigde de sessie met een winst van 0,2 procent op 562,78 punten. De MidKap, met daarin BAM, eindigde nagenoeg vlak op 802,39 punten.

De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent, terwijl Parijs uiteindelijk 0,2 procent verloor. Londen speelde 0,7 procent kwijt, onder druk van verliezen bij financiële fondsen.

BAM

BAM verloor uiteindelijk 7,8 procent aan beurswaarde. Ondanks de hoge verwachtingen van het herstelprogramma van het bouwbedrijf en de stabiele marktomstandigheden zijn de zwakke winstmarges volgens ING-analisten ''onverklaarbaar'' laag gebleven.

Sterkste stijger was chipbedrijf ASMI met een winst van bijna 6 procent na een positief analistenrapport van Credit Suisse.

Air France-KLM

Verder stond Air France-KLM (min 5 procent) bij de zakkers. Een samenwerking tussen AccorHotels en luchtvaartcombinatie Air France-KLM is mogelijk zonder dat de hotelketen zich inkoopt, zo meldde de baas van AccorHotels.

Het bedrijf bevestigde eerder deze week dat het interesse heeft in een minderheidsbelang in Air France-KLM.

Bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 was chipmachinemaker ASML de sterkste stijger met een plus van bijna 3 procent. ING Groep sloot de rij met een min van dik 2 procent.

RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) zakte meer dan 5 procent in Londen. De bank moest tijdens de crisis in 2008 door Groot-Brittannië worden gered en is sindsdien voor het grootste deel in handen van de staat.

Die verkoopt nu 7,7 procent van de stukken waardoor het nieuwe belang uitkomt op iets meer dan 62 procent. In het kielzog van RBS leverden ook Lloyds, Barclays en HSBC tot 3,3 procent in.

In Parijs won PSA Peugeot Citroën 0,4 procent. De Franse autobouwer trekt zich terug uit Iran als gevolg van het opzeggen van het atoomakkoord door de Verenigde Staten en hernieuwde sancties tegen het land.

Euro en olie

De euro was 1,1677 dollar waard, tegen 1,1692 dollar op maandag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 64,88 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 74,41 dollar.