De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten. Beleggers in New York verwerkten het besluit van president Donald Trump om importtarieven op staal en aluminium voor de Europese Unie door te zetten. Tegenmaatregelen van Europa bleven niet uit. Ook Canada en Mexico sloegen terug.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 24.415,84 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,7 procent tot 2705,28 punten. Schermenbeurs Nasdaq hield de verliezen beperkt tot 0,3 procent op 7442,12 punten.

Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China.

Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tot nu toe nog uitgezonderd van de heffingen, tot eind mei. De heffingen worden derhalve vanaf middernacht aan de Amerikaanse oostkust, 06.00 uur Nederlandse tijd, geheven.

Staalbedrijf US Steel (plus 1,7 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (plus 1,8 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (plus 3,3 procent) wonnen flink.

Harley Davidson

Harley-Davidson stond in de min vanwege de handelsspanningen. De oer-Amerikaanse motorfietsmaker, die 2,2 procent aan beurswaarde verloor, is een direct doelwit van tegenmaatregelen uit Brussel.

De aandelen van Amerikaanse autobouwers reageerden wisselend. Ford bleef vlak, Fiat Chrysler ging juist 4,6 procent omhoog. Dat kwam door een grote order van Google-zusterbedrijf Waymo, maar ook door berichten dat Trump importheffingen wil gaan opleggen aan grote Duitse luxemerken.

Verder stond General Motors (GM) met een plus van bijna 13 procent duidelijk hoger. De Japanse investeerder Softbank staat voor een miljardeninjectie bij GM Cruise, het onderdeel van GM dat zich onder meer bezighoudt met zelfrijdende auto's.

Bedrijfscijfers

In het staartje van de bedrijfscijferperiode openden nog enkele retailers de boeken. Sears zakte 12,5 procent. Het winkelbedrijf zag zijn omzet dalen en kondigde aan vestigingen te sluiten. Verder kwamen budgetketens Dollar General (min 9,4 procent) en Dollar Tree (min 14,3 procent) met cijfers en laat onder meer groothandelaar Costco, die 0,7 procent verloor, na sluiting van de beurs resultaten zien.

De euro was 1,1689 dollar waard, tegen 1,1677 aan het einde van de Europese handelsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 66,99 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 77,59 dollar per vat.