Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de rating van diverse Italiaanse banken te verlagen. Ook kijkt het bureau naar zijn beoordeling van een groep andere grote Italiaanse bedrijven. 

Het gaat onder meer om bekende namen uit de Italiaanse bankenwereld, zoals UniCredit en Intesa Sanpaolo, en bijvoorbeeld energieconcern Eni en Radiotelevisione italiana (RAI).

De keuze van Moody's is niet ingegeven door de zondag ontstane politieke crisis in Italië, maar hangt samen met een vorige week uitgegeven waarschuwing om het kredietoordeel van Italië zelf te verlagen als de nieuw te vormen eurosceptische regering van M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega haar plannen doorzet.

De kredietbeoordelaar vreest dat die plannen wel eens het einde van de economische hervormingen in het land kunnen betekenen.

President Sergio Mattarella torpedeerde de voorgenomen coalitieregering van de twee partijen afgelopen weekend echter door niet in te stemmen met de voorgedragen minister van Financiën. Volgens Italiaanse media zouden de Vijfsterrenbeweging en de Lega inmiddels wel overwegen alsnog een poging tot regeringsvorming te doen.