Een opleving van de olieprijzen heeft de Amerikaanse aandelenbeurzen vooruitgeholpen. De graadmeters in New York gingen woensdag met winst de handel uit. 

Een gerucht dat grote olielanden waaronder Saudi-Arabië hun olieproductie toch nog niet willen opvoeren, deed de zorgen over de politieke crisis in Italië bij beleggers wat naar de achtergrond verdwijnen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 24.667,78 punten. De brede S&P 500 won ook 1,3 procent, tot 2724,01 punten, en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 7462,45 punten. Daarmee zijn de stevige koersverliezen van dinsdag voor een groot deel goedgemaakt.

De energiesector trok de kar op Wall Street. Oliereuzen Chevron en ExxonMobil kregen er tot 3,9 procent aan beurswaarde bij. Een vat Amerikaanse olie werd verhandeld voor 68,37 dollar, wat neerkomt op een stijging van 2,5 procent. Brentolie kostte 3 procent meer op 77,68 dollar per vat.

De oliemarkt werd vorige week nog opgeschud door een bericht dat oliekartel OPEC met onder meer Rusland aan het praten was over een geleidelijke verhoging van de olieproductie in de tweede helft van dit jaar. De olieprijzen gingen daarop stevig omlaag.

Beige Book

Beleggers op Wall Street verwerkten verder het banenrapport van loonstrookverwerker ADP en nieuwe cijfers over onder meer de groei van de Amerikaanse economie.

Daarnaast kwam de Federal Reserve met zijn Beige Book. In dat rapport leek de koepel van centrale banken zich iets optimistischer uit te laten over het economisch beeld in de VS dan eerder. Kenners verwachten in doorsnee dat bij de volgende vergadering van de Fed in juni de rente weer wat wordt opgekrikt.

Michael Kors

Bij de bedrijven was er onder meer aandacht voor de resultaten van modemerk Michael Kors. De vooruitzichten stelden teleur en het aandeel verloor dik 11 procent. Sportartikelenverkoper Dick's Sporting Goods kwam met cijfers en verwachtingen die wel goed vielen en het aandeel sprong met ruim een kwart omhoog.

Softwareconcern Salesforce klom verder bijna 2 procent na cijfers en printer- en computermaker HP Inc ging ruim 4 procent vooruit na kwartaalresultaten.

De euro was 1,1664 dollar waard, tegen 1,1651 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.