De Europese beurzen laten woensdag een gemengd beeld zien. De vrees voor een nieuwe eurocrisis door politieke problemen in Italië verdween wat naar de achtergrond, maar bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 553,47 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 782,38 punten.

De beurzen in Londen en Frankfurt bleven vrijwel vlak. Parijs zakte 0,9 procent onder aanvoering van de Franse banken.

De hoofdindex in Milaan steeg met 0,3 procent. De eurosceptische partijen M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega overwegen volgens Italiaanse media alsnog een poging tot regeringsvorming.

President Sergio Mattarella torpedeerde de coalitieregering van de twee partijen afgelopen zondag door niet in te stemmen met de voorgedragen minister van Financiën.

Stijgers

Grootste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak waren vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en olie- en gasconcern Shell met winsten van rond 0,9 procent.

Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een min van 1,2 procent. Ook de banken ING en ABN AMRO behoorden met verliezen van 0,9 en 0,7 procent tot de staartgroep.

Op de lokale markt klom HeadFirst Source Group 1,5 procent na een positief handelsbericht van de arbeidsbemiddelaar. Groothandelsgebouwen won 2,7 procent na een deal met investeerder HighBrook over de verkoop van het Groot Handelsgebouw en de onderneming.

Banken

De Franse banken BNP Paribas en Société Générale, die veel Italiaanse schuldpapieren bezitten, zakten bijna 6 procent in Parijs. Mediaconglomeraat Vivendi verloor bijna 5 procent na het verlies van de uitzendrechten van de Franse voetbalcompetitie.

Royal Bank of Scotland (RBS) daalde meer dan 1 procent in Londen na het onverwachte vertrek van financieel topman Ewen Stevenson. Stevenson werd als een van de twee topkandidaten gezien om Ross McEwan te vervangen als topman.

Bayer

Bayer won ruim 3 procent in Frankfurt. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten stemden in met de overname van zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern.

De euro was 1,1597 dollar waard, tegen 1,1550 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 66,90 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 75,72 dollar per vat.