De Europese beurzen zijn vrijdag wisselend gesloten. Geopolitieke spanningen hingen boven de markt, waaronder de plannen van de nieuwe Italiaanse regering en een crisis in de Spaanse regering rond een omkoopschandaal bij de Partido Popular. De situatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten ziet er juist weer wat hoopvoller uit dan een dag eerder.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 562,77 punten. De MidKap ging 0,1 procent omhoog op 797,91 punten. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent. Londen en Frankfurt kregen er tot 0,7 procent bij.

De hoofdindex in Milaan leverde 1,4 procent in door koersdruk in de financiële sector. Het vooruitzicht van een eurosceptische regering in het land leidde deze week tot een kapitaaluitstroom bij de Italiaanse banken. Banco BPM zakte 7,3 procent en Mediobanca verloor 4 procent.

In Spanje wordt de roep om het aftreden van premier Mariano Rajoy steeds luider. Politici van zijn Partido Popular lieten zich jarenlang omkopen. Spaanse rechters deelden daarvoor donderdag hoge celstraffen uit. De beurs in Madrid verloor 1,9 procent.

Signify

Grootste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 3,1 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice leverde 2,8 procent in en stond onderaan.

Olie- en gasbedrijf Shell (min 1,5 procent) stond onder druk door sterk dalende olieprijzen nadat Rusland en de OPEC hadden aangekondigd de productie weer op te voeren. Ook maritiem oliedienstverlener SBM Offshore werd om die reden 1,7 procent lager gezet in de MidKap. Amerikaanse olie werd 4,1 procent minder waard en ging voor 67,78 dollar per vat van de hand. Brent-olie werd 3,3 procent goedkoper en kostte 76,16 dollar per vat.

Sligro

Bij de middelgrote fondsen ging groothandelsbedrijf Sligro met een plus van 2,2 procent aan kop. Ook luchtvaartcombinatie Air France-KLM deed het goed met een plus van 2,1 procent.

Op de lokale markt dikte Value8 2,5 procent aan. Het investeringsbedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren goeddeels voldaan aan de eigen doelstellingen, maar gaat meer doen om aandeelhouders tevreden te stellen. Op 29 mei komt Value8 naar verwachting met een handelsupdate.

GVC Holdings

GVC Holdings klom 4,4 procent in Londen. Het Britse gokbedrijf verwacht meer kostenvoordelen te realiseren met de overname van branchegenoot Ladbrokes, waar het bedrijf 4 miljard pond voor neertelde. GVC liet verder weten dat de omzet in de periode januari tot 20 mei met 7 procent is gestegen.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegen 1,1727 dollar een dag eerder.