De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht lager gesloten. Beleggers verwerkten het afblazen van de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door president Donald Trump, wat de geopolitieke spanningen deed oplaaien. 

Ook de handelsspanningen namen weer toe na toespelingen van Trump op nieuwe Amerikaanse importheffingen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 24.811,76 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2727,76 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte een fractie tot 7424,43 punten.

Trump liet weten het topoverleg op dit moment niet opportuun te vinden gezien de vijandige uitlatingen van Kim. Hij zegt te hopen dat de ontmoeting op een ander moment wel kan doorgaan. Het afblazen van de top zorgde tijdelijk voor het oplopen van de verliezen op de beurs. Ook zakte de dollar wat in waarde. De euro was 1,1724 dollar waard, tegen 1,1727 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.

Auto's

De regering-Trump liet verder weten te onderzoeken of importheffingen van 25 procent voor auto's mogelijk zijn met een beroep op de nationale veiligheid. Het dreigement lijkt vooral gericht tegen autoproducerende landen als Duitsland, Japan en Zuid-Korea. De Amerikaanse automakers Ford en General Motors (GM) wonnen tot 1,6 procent.

Verder drukten een daling van de olieprijzen op de energiesector. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 70,65 dollar. Brentolie zakte 1,3 procent in prijs tot 78,75 dollar per vat. Oliegiganten Chevron en ExxonMobil zakten tot 2,3 procent.

Best Buy

Enkele bedrijven kwamen nog met resultaten naar buiten. Elektronicaketen Best Buy presenteerde beter dan verwachte verkoopcijfers van zijn bestaande winkels, maar zakte bijna 7 procent op tegenvallende vooruitzichten.

Medtronic zag zijn winst met meer dan een kwart stijgen, voornamelijk geholpen door de toegenomen vraag naar de hartapparatuur. Het medisch-technologische bedrijf won 2 procent. Hormel Foods zakte 1,1 procent na presentatie van kwartaalcijfers.