De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger geëindigd. Richtinggevend nieuws was er nauwelijks voor beleggers. 

Op het Damrak had KPN last van een adviesverlaging en werd de splitsing van Altice verwerkt. Ook olie- en gasgigant Shell kreeg aandacht, vanwege zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 572,05 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde verzekeraar Aegon ex-dividend.

De MidKap klom 0,9 procent tot 813,82 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten 0,1 tot 0,7 procent in de plus.

KPN

Telecomconcern KPN won 0,2 procent in de AEX. In de middag werd een koersverlies na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank Goldman Sachs goedgemaakt. De banken ABN AMRO en ING behoorden tot de sterkste stijgers met winsten van 1,9 en 1,7 procent.

Kabel- en telecomconcern Altice sloot op 2,42 euro na verwerking van de afsplitsing van de Amerikaanse tak Altice USA. De aandeelhouders van Altice NV ontvangen door de afsplitsing aandelen Altice USA, die genoteerd staan op de Amerikaanse beurs.

Shell

Shell leverde 0,4 procent in. Een milieuresolutie haalde het niet op de aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasconcern.

Aandeelhouders keurden ook een nieuw beloningsbeleid voor de top van het bedrijf goed.

OCI

In de MidKap ging kunstmestproducent OCI aan kop met een plus van 4,3 procent. Metalenspecialist AMG deed het met een min van 1,2 procent het slechtst van de middelgrote bedrijven.

ThyssenKrupp ging in Frankfurt 9,6 procent omhoog. Activistisch investeerder Elliott zou bij het Duitse staal- en industrieconcern in zijn gestapt en onder meer af willen van topman Heinrich Hiesinger.

In Oslo maakte Norwegian Air een koerssprong van 9,2 procent. Beleggers reageerden op de berichten in de Spaanse media dat de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG werkt aan een nieuw overnamebod op de Noorse luchtvaartmaatschappij.

Autobouwers

De Europese autobouwers waren in trek na een verlaging van de importheffingen door China van 25 naar 15 procent. Vooral makers van luxere auto's zullen profiteren van de lagere tarieven.

BMW en Daimler stegen in Frankfurt tot 2,6 procent. PSA Peugeot Citroën en Renault wonnen in Parijs tot 0,6 procent.

Telecom

De Franse telecombedrijven deden eveneens goede zaken. Orange en Bouygues stegen 4,5 procent.

Volgens Sébastien Soriano, hoofd van de nationale telecomwaakhond Arcep, is de Franse overheid minder fel gekant tegen overnames in de telecomsector.

Euro en olie

De euro was 1,1782 dollar waard, tegen 1,1760 dollar op maandag.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 72,71 dollar. Brentolie klom 1,4 procent tot 80,33 dollar per vat.