Supermarktgigant Walmart haalde in het eerste kwartaal een hogere omzetstijging dan verwacht. Dat komt mede door extra online verkoop op de Amerikaanse thuismarkt.

De online verkoop steeg met 33 procent, blijkt donderdag uit bedrijfscijfers.

De internetverkopen van Walmart trekken aan. Vorig kwartaal viel de groei van de e-commercetak nog tegen; toen was er sprake van een stijging met minder dan een kwart.

Met de online verkoop van het bedrijf gaat dus beter, maar dit groeit niet meer zo hard als op het hoogtepunt in het derde kwartaal van vorig jaar. Toen stegen de internetverkopen nog met 50 procent.

Walmart is online in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met webwinkelreus Amazon.

Omzet

De totale omzet van de Amerikaanse retailer steeg in het eerste kwartaal met meer dan 4 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 122,7 miljard dollar.

De verkoop in Amerikaanse winkels die minstens een jaar open zijn ging met 2,1 procent omhoog. Ook internationaal haalde het bedrijf een hogere omzet.

Dalende nettowinst

De nettowinst zakte met bijna 30 procent tot 2,1 miljard dollar. Dat kwam door een boekhoudkundige afwaardering van 1,8 miljard dollar op het belang van Walmart in het grote Chinese e-commercebedrijf JD.com, dat een lagere beurskoers heeft.

Onlangs werd bekend dat Walmart een grote stap in India zet met de overname van Flipkart, het grootste e-commercebedrijf in dat land. Walmart neemt voor 16 miljard dollar een belang van 77 procent in Flipkart. De transactie moet dit jaar afgerond worden.

De overname gaat waarschijnlijk ten koste van de winst over het hele boekjaar, verwacht de Amerikaanse supermarktgigant.