De Europese beurzen lieten vrijdag een wisselend beeld zien. In Amsterdam toonde Air France-KLM herstel.

Het door stakingen en onrust aan de top geplaagde luchtvaartconcern is met nieuwe vervoerscijfers gekomen en die konden beleggers wel bekoren. Overigens is de beurskoers van het bedrijf nog steeds fors lager dan voor het begin van alle reuring.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot een fractie hoger op 562,27 punten. De MidKap met Air France-KLM won 0,6 procent tot 796,66 punten.

De beurs in Londen steeg verder 0,3 procent, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,2 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM kreeg er bijna 5 procent bij en was daarmee de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen. Door de recente stakingen bij Air France vervoerde de luchtvaartgroep in april minder passagiers.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal (plus 2,3 procent) in trek na goed ontvangen kwartaalcijfers. 's Werelds grootste staalproducent boekte in het eerste kwartaal de hoogste winst in zes jaar, dankzij betere resultaten in Brazilië en Europa.

KPN was in de lijst de grootste daler met een verlies van 1,4 procent.

OCI

Verder viel het handelsbericht van OCI in de goede aarde. De kunstmestproducent won in de MidKap 4,3 procent.

Maaltijdbezorger Takeaway was minder gewild bij beleggers, met een min van 1,4 procent. Durfinvesteerder Prime Ventures liet weten 2,4 miljoen aandelen Takeaway te verkopen aan institutionele investeerders.

Onder andere baggeraar Boskalis noteerde ex-dividend.

Monte dei Paschi

Elders in Europa waren de ogen onder meer gericht op Monte dei Paschi di Siena. De oudste bank ter wereld steeg bijna 18 procent in Milaan nadat het bedrijf onverwachts winst boekte.

De euro was 1,1942 dollar waard, tegen 1,1895 dollar een dag eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 71,05 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 77,32 dollar per vat.