De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger gesloten. Beleggers keken vooral naar de energiesector, vanwege het opzeggen van de nucleaire deal met Iran door de Amerikaanse president Donald Trump een dag eerder.

Verder viel de overname van de Indiase webwinkelreus Flipkart door retailgigant Walmart niet in goede aarde.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 24.542,54 punten. De breder samengestelde S&P 500 dikte 1 procent aan tot 2697,79 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg ook 1 procent tot 7339,91 punten.

De vrees van hernieuwde sancties tegen OPEC-lid Iran zorgden voor stevig oplopende olieprijzen. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg met 3,1 procent tot 71,18 dollar, het hoogste niveau sinds november 2014. Een vat Brentolie werd 3,2 procent duurder op 77,24 dollar. Oliebedrijven als ExxonMobil, Chevron en Devon Energy stegen daarop 1,7 tot 3,1 procent.

Boeing won 1,8 procent nadat topman Dennis Muilenburg aangaf dat nieuwe sancties voor Iran zijn bedrijf nauwelijks pijn zullen doen. Boeing had de bouw van 100 vliegtuigen van de types 777 en 737 MAX voor Iraanse luchtvaartmaatschappijen nog niet ingepland.

Walmart

Walmart zakte na bekendmaking van de deal ter waarde van 16 miljard dollar 3,1 procent. Het bedrijf verwerft met de aankoop een belangrijke positie op de markt voor e-commerce in India maar moet naar verwachting de komende tijd wel veel geld in Flipkart steken.

Zonne-energiebedrijven als Sunrun, Sunpower en Vivint gingen tot 6,4 procent omhoog. Californië besloot om zonnepanelen verplicht te stellen op nieuwe huizen.

Walt Disney

Verder kwam aantal bedrijven met handelsupdates naar buiten. Entertainmentconcern Walt Disney presenteerde een hogere omzet en winst voor de eerste drie maanden van 2018, maar zakte 1,8 procent. Leverancier voor kantoorartikelen Office Depot stelde zijn jaarprognoses naar boven bij na sterke bedrijfsresultaten, maar verloor desondanks 8,9 procent.

Ook reiswebsite TripAdvisor overtrof de verwachtingen van kenners ruimschoots. Het aandeel ging met bijna een kwart omhoog. Monster, maker van energiedrankjes, en pizzaketen Papa John's leverden na teleurstellende cijfers respectievelijk 7,5 en 3,7 procent in.

De euro was 1,1849 dollar waard, tegen 1,1856 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.