De Europese beurzen gingen woensdag licht vooruit. Oliebedrijven waren in trek na het opzeggen van de nucleaire deal met Iran door de Verenigde Staten.

De markten werden verder overspoeld met kwartaalcijfers. Op het Damrak kwamen onder meer ING en Ahold Delhaize met kwartaalberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 559,38 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 796,55 punten. De beurs in Londen won 0,6 procent. Frankfurt steeg 0,3 procent en Parijs ging 0,1 procent omhoog.

Olie

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de gestegen olieprijzen en was koploper in de AEX met een winst van 2,5 procent. Ook andere olieproducenten als Total en BP gingen omhoog, met winsten van 1,2 en 2,3 procent.

De olieprijzen liepen op door de mogelijke hernieuwde sancties van de VS tegen Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 71,01 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent meer op 76,90 dollar per vat.

Altice stond onderaan de AEX met een verlies van ruim 3 procent. Het door schulden geplaagde kabel- en telecombedrijf is niet van plan zijn Franse divisie van de hand te doen.

Ahold Delhaize zakte 1,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het supermarktconcern liet tevens weten dat de beschermingsconstructie tegen overnames met vijftien jaar wordt verlengd.

Teleurstellend

ING daalde 2,1 procent. Analisten waren niet enthousiast over de resultaten van de bank. Informatieleverancier Wolters Kluwer verloor 1,4 procent na teleurstellende vooruitzichten.

IMCD was veruit de sterkste stijger in de MidKap met een plus van bijna 10 procent. De chemicaliëndistributeur boekte meer winst in het eerste kwartaal en voorziet een groei van het resultaat in 2018.

Vodafone

In Londen klom Vodafone ruim 1 procent. Het Britse telecombedrijf neemt een groot deel van de Europese kabelactiviteiten van het Amerikaanse Liberty Global over voor 19 miljard euro.

Burberry zakte 6 procent. Aandeelhouder Groupe Bruxelles Lambert verkocht zijn volledige belang in Het Britse modehuis. Tabaksfabrikant Imperial Brands steeg 4,7 procent na een positief handelsbericht.

Siemens won 4,5 procent. Het Duitse industrie- en technologieconcern verhoogde zijn winstverwachting. In Brussel vielen de kwartaalcijfers van bierbrouwer AB InBev (plus 2,6 procent) in de smaak.

De euro was 1,1856 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder.