Het bestuur van luchtvaartcombinatie Air France-KLM zal op een speciale vergadering op 15 mei een besluit nemen over de opvolging van topman Jean-Marc Janaillac.

Janaillac besloot vrijdag om te stoppen als bestuursvoorzitter. Dit deed hij nadat een meerderheid van het personeel een loonvoorstel had weggestemd.

De Fransman besloot om de stemming onder het personeel te houden, om zo een doorbraak te forceren in het aanhoudende loonconflict tussen de bij de vakbonden aangesloten personeelsleden en de luchtvaartmaatschappij. 

Vakbonden willen dat Air France het salaris van het personeel nog dit jaar met ruim 5 procent omhoog verhoogt. De luchtvaartmaatschappij wil het personeel wel meer betalen, maar stelde een loonsverhoging voor van 7 procent over een periode van vier jaar. Meer zou volgens het bestuur van de luchtvaartmaatschappij onverantwoord zijn. 

Lot

Janaillac had zijn lot verbonden aan de uitslag van de stemming, waarmee hij ook de mening van personeelsleden wilde horen die niet bij een vakbond aangesloten zijn.

In ruim twee weken tijd liet 80 procent van de medewerkers van zich horen. Ruim 55 procent van het personeel stemde het loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij weg, waarna Janaillac vrijdag opstapte. 

Janaillac biedt zijn ontslag komende woensdag formeel aan tijdens een overleg van het bestuur van de luchtvaartcombinatie. Hij blijft daarna aan tot 15 mei, waarna het bestuur een besluit over opvolging zal nemen.  

Kostenpost

Personeel van Air France heeft in de afgelopen periode meermaals het werk neergelegd om hun looneis kracht bij te zetten. Dat resulteerde in veel vluchtuitval en een hoge kostenpost voor de luchtvaartmaatschappij. Drie pilotenvakbonden maakten vorige week bekend dat zij op 7 en 8 mei opnieuw zullen staken.

Vrijdag presenteerde Air France-KLM de cijfers over het eerste kwartaal. De kosten van de stakingen kwamen in die periode uit 75 miljoen euro. Voor het gehele jaar wordt verwacht dat de kosten van de stakingen uitkomen op 300 miljoen euro.