De Europese beurzen zijn maandag met kleine uitslagen gesloten. Beleggers deden het rustig aan in de aanloop naar de vrije dag van dinsdag.

Dan is het de Dag van de Arbeid en wordt op veel beurzen niet gehandeld. Onder meer in Amsterdam, Parijs en Frankfurt blijft de beurs gesloten. Er was maandag wel het nodige fusie- en overnamenieuws.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 555,73 punten. De hoofdindex behaalde een maandwinst van zo'n 4,7 procent. De MidKap daalde 0,2 procent, tot 774,56 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent, Parijs won 0,7 procent.

Biotechbedrijf Curetis verloor op de lokale markt ruim 11 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het in Amsterdam genoteerde Duitse bedrijf leed afgelopen boekjaar meer verlies en zag de omzet dalen. Esperite werd 6 procent lager gezet nadat het stamcelbedrijf de publicatie van zijn jaarverslag tot nader order uitstelde. De vertraging komt volgens Esperite door technische problemen.

Ahold Delhaize

Supermarktconcern Ahold Delhaize leverde 0,4 procent in na een adviesverlaging door Jefferies. Grootste stijger was kabel- en telecombedrijf Altice met een winst van 1,8 procent. Op het Damrak noteerden onder meer AkzoNobel, Besi, GrandVision en Flow Traders ex-dividend.

De Britse supermarktketen Sainsbury maakte in Londen een koerssprong van bijna 15 procent. De onderneming slaat op de thuismarkt de handen ineen met Walmart-dochter Asda. Het fusiebedrijf wordt de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk wat betreft marktaandeel en stoot branchegenoot Tesco (min 0,9 procent) van de troon.

WPP

WPP steeg 8,6 procent. Het grootste reclamebureau ter wereld presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. Het was de eerste bedrijfsupdate van WPP na het vertrek van oprichter en topman Martin Sorrell.

Deutsche Telekom verloor in Frankfurt 0,3 procent. De Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US, een onderdeel van het Duitse telecombedrijf, neemt zijn branchegenoot Sprint over. Beleggers twijfelen of de Amerikaanse toezichthouder de fusie zal goedkeuren.

De euro was 1,2069 dollar waard, tegen 1,2104 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef vrijwel gelijk op 68,11 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 74,85 dollar per vat.