De beurs in Amsterdam is vrijdag licht hoger gesloten. Elders in Europa noteerden de beurzen ruimere plussen. Waar Europese beleggers nog veel bedrijvencijfers te verwerken hadden, bleef het in Nederland vanwege Koningsdag rustig met bedrijfsnieuws. Elders in Europa kwamen wel veel bedrijven met cijfers. 

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 554,94 punten. De MidKap bleef vlak op 776,42 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent, Londen won 1,1 procent.

Beter Bed

Beddenverkoper Beter Bed kwam onverwachts met een kwartaalbericht, dat ook nog eens teleurstellend was. Het aandeel kreeg een flinke tik: Beter Bed kreeg een verlies van 7 procent aan de broek. De beddenverkoper heeft de problemen op de Duitse markt nog niet onder controle. Dat drukte de omzet in het eerste kwartaal.

Bij de hoofdfondsen was Unilever koploper met een plus van 1,5 procent. Altice leverde 5,7 procent in en sloot de rij.

Galapagos

Galapagos openbaarde positieve onderzoeksresultaten en won 1 procent. Philips Lighting kon de winst na een advieswijziging door analisten van Citi niet vasthouden en verloor 1,4 procent. Donderdag had het verlichtingsbedrijf al te maken met een koersval van 13 procent.

In Stockholm kelderde Electrolux 12 procent na een onverwachte winstdaling in het eerste kwartaal. De Zweedse producent van huishoudelijke apparatuur waarschuwde ook voor hogere materiaalkosten in de komende maanden.

Airbus

De Spaanse bank BBVA klom 2,2 procent in Madrid na het behalen van de hoogste kwartaalwinst in jaren. Royal Bank of Scotland (RBS), dat ook met cijfers kwam, zakte in Londen 1,5 procent. In Frankfurt steeg Daimler 0,9 procent. Het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart zag de kwartaalomzet stijgen.

Vliegtuigbouwer Airbus won 1,5 procent in Parijs dankzij een onverwachte, kleine winst in het eerste kwartaal. Sanofi zakte 1,7 procent. De Franse farmaceut haalde minder winst en omzet in het afgelopen kwartaal.

Euro

De euro was 1,2104 dollar waard, tegen 1,2101 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 67,88 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder en werd verhandeld voor 74,53 dollar per vat.