Deutsche Bank gaat banen schrappen en wil zich weer meer op Europese klanten richten. De Duitse bank zegt dat de resultaten "substantieel" verbeterd moeten worden en spreekt van "onacceptabele" opbrengsten voor de aandeelhouders.

Het gaat om een stevige koerswijziging waarbij de bank, die al decennialang concurreert met de grote Amerikaanse zakenbanken op Wall Street, zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten en Azië behoorlijk terugbrengt.

Concrete aantallen over banenreductie werden nog niet genoemd, maar het is wel duidelijk dat het om een "aanzienlijke vermindering" van het personeelsbestand gaat.

Het grootste financiële concern van Duitsland kampt nu al een tijdje met problemen bij zijn tak voor zakenbankieren. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal van dit jaar liefst 79 procent lager uit dan een jaar terug, op 120 miljoen euro.

De baten slonken van 7,3 miljard euro tot iets minder dan 7 miljard euro.

Snijden

Om orde op zaken te stellen, wil de onlangs aangetreden topman Christian Sewing snijden in de kosten. Ook wil hij zich terugtrekken uit zaken die niet echt winstgevend zijn.

Daarbij benadrukt Sewing dat de wortels van de bank toch echt in Europa liggen. Met Deutsche Bank wil hij zich nu juist vooral gaan richten op het uitbreiden van de consumententak.

In eigen land en in Italië en Spanje valt volgens Sewing nog groei op het gebied van bijvoorbeeld vermogensbeheer te behalen.

Derde topman

Dat er iets moest gebeuren bij Deutsche Bank werd recent al duidelijk. Het concern nam onlangs afscheid van topman John Cryan, die met onmiddellijke ingang werd vervangen door Sewing.

Sewing is al de derde topman van Deutsche Bank in een periode van zes jaar.