Shell schrijft de investering in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volledig af vanwege het kabinetsbesluit om de Groningse gaswinning in 2030 helemaal te stoppen. Het gaat om een afboeking van 244 miljoen dollar.

Dat laat olie- en gasconcern Shell donderdag weten bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De NAM is een samenwerkingsverband van Shell en ExxonMobil.

Oliebedrijf Shell heeft in het eerste kwartaal hogere resultaten gehaald, vooral dankzij de gestegen olie- en gasprijzen. De winst van Shell bedroeg 5,3 miljard dollar.

In het eerste kwartaal van 2017 was dit 3,75 miljard dollar. De totale omzet klom van 73,3 miljard dollar een jaar eerder naar ruim 91 miljard dollar.

Shell profiteerde van betere prestaties bij de divisies Integrated Gas en Upstream. Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de LNG-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,4 miljard dollar door hogere gasprijzen en verkopen.

Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst van bijna 1,6 miljard dollar behaald. Dat was een jaar eerder 540 miljoen dollar.

Raffinage

Voor Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, gingen de zaken wat minder. Daar stond een winst van 1,7 miljard dollar, tegen bijna 2,5 miljard dollar een jaar daarvoor.

De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2 procent omhoog. De kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op 9,4 miljard dollar, tegen 9,5 miljard dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar. Shell gaf aan goede vooruitgang met zijn desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar te boeken.

"De sterke winsten van Shell in het eerste kwartaal werden gestut door de hogere olie- en gasprijzen, aanhoudende groei, zeer goede prestaties bij Integrated Gas en verbeterde winstgevendheid bij Upstream", aldus topman Ben van Beurden in een toelichting op de cijfers.