Het is duidelijk dat banken in de Verenigde Staten profiteren van de onlangs aangepaste belastingtarieven door de regering van president Donald Trump. Grote banken als Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo boekten in de eerste maanden van het jaar allemaal hogere winsten in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die de drie banken vrijdag bekendmaakten.

De winst van JPMorgan viel met 8,7 miljard dollar ruim een derde hoger uit. Ook de opbrengsten van de bank stegen tot recordhoogte. Vooral de handel in aandelen zorgde voor een stevige impuls. Verder bleef de bank profiteren van de oplopende rentes.

Citgroup sloot het kwartaal af met een winst van 4,6 miljard dollar, een half miljard dollar meer dan een jaar eerder. Naast het belastingvoordeel bracht ook de consumentendivisie van Citi meer op, vooral in Azië en Latijns-Amerika.

Ook de winst van Wells Fargo viel hoger uit dan een jaar geleden. Dat had niet alleen te maken met de nieuwe regels, maar ook met opbrengsten uit de verkoop van leningen en een bedrijfsonderdeel. De nettowinst kan nog aangepast worden als er een akkoord wordt bereikt met twee toezichthouders over een boete.