PostNL was maandag de positieve uitschieter op het Damrak. Het postbedrijf was in trek na berichten dat rivaal Sandd open zou staan voor een overname.

Beleggers zetten daarnaast zorgen over het handelsconflict tussen China en de VS opzij, wat uiteindelijk voor een licht positief sentiment op de Europese beursvloeren zorgde.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,1 procent op 539,90 punten. De MidKap zakte, ondanks de koerssprong van PostNL, een fractie tot 778,95 punten. Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent.

PostNL

PostNL sloot de sessie af met een winst van bijna 8 procent. Topman Ronald van de Laar van Sandd verklaarde in een interview met De Telegraaf dat het bedrijf is voorbereid op alle opties rond consolidatie. Volgens analisten van KBC Securities zou een overname door PostNL een logische stap zijn.

Tankopslagbedrijf Vopak was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,4 procent. Was- en levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven won Heijmans 1,7 procent. De twee opdrachten met een totale waarde van 164 miljoen euro die het bouwbedrijf heeft gekregen zijn volgens de analisten van KBC goed nieuws voor beleggers.

Op de lokale markt klom DPA 0,3 procent. De detacheerder staat open voor een exit van de Amsterdamse beurs. Topman en grootaandeelhouder Eric Winter zei tegen De Telegraaf dat DPA in handen van private equity gemakkelijker en sneller zou kunnen groeien.

Deutsche Bank

In Frankfurt steeg Deutsche Bank 1,2 procent na een machtswissel aan de top. Christian Sewing is met onmiddellijke ingang de nieuwe topman van de grootste bank van Duitsland. Hij volgt John Cryan op. Cryans positie stond al enige tijd onder druk door zwakke prestaties van de bank.

In Lissabon dikte nutsbedrijf EDP 3,8 procent aan na berichten dat het Franse Engie een bod wil doen op zijn Portugese branchegenoot.

De euro steeg verder, na opmerkingen van ECB-president Mario Draghi over de krachtige economische groei in de eurozone, naar 1,2313 dollar, van 1,2275 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 63,27 dollar. Brentolie klom 1,9 procent in prijs tot 68,40 dollar per vat.