Het aantal vluchten dat zaterdag uitgevallen is door een nieuwe staking bij de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, komt tot nu toe uit op 30 procent. Eerder ging de luchtvaartmaatschappij al uit van een annulering van ongeveer een derde van de vluchten. 

De Parijse luchthavens Charles de Gaulle en Orly hebben te maken met de meeste geannuleerde vluchten. Op beide luchthavens vertrekt bijna een kwart van de toestellen niet. Air France heeft vanwege de staking van het personeel zowel Europese als intercontinentale vluchten moeten annuleren. 

De stakingen van zaterdag volgen op eerdere werkonderbrekingen. Zowel in februari als in maart waren er al stakingen bij het bedrijf. Ze zijn het gevolg van het slepende loonconflict tussen medewerkers en de directie van Air France. 

Medewerkers van Air France eisen een loonsverhoging van 6 procent. Ze vinden dat ze tot nu toe niet meeprofiteren van de sterk verbeterde resultaten van de vliegmaatschappij.

'Maximaal 4,5 procent'

Air France is echter niet bereid om 6 procent meer loon te betalen. Wel zei topman Jean-Marc Janaillac vrijdag dat het bedrijf wil kijken naar een loonsverhoging van maximaal 4,5 procent voor het personeel. 

Verdere loonstappen zouden de concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappij verzwakken, zo luidt de verklaring van de topman op de weigering om meer salaris te betalen. 

Het personeel van Air France staakt zaterdag overigens niet voor het laatst. Over twee weken staan weer nieuwe stakingsdagen op het programma.