De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met een stevige winst gesloten. Ook de andere beurzen in het Verre Oosten, die op deze Goede Vrijdag open waren, gingen vooruit. 

Beleggers voelden zich gesteund door het herstel van techfondsen op Wall Street, waardoor techbedrijven in Azië ook weer in trek raakten. De markt verwerkte ook nieuwe gegevens over de industriële productie in Japan, die in februari een behoorlijke plus vertoonde, na een terugval in januari.

De Nikkei in Tokio eindigde 1,4 procent in de plus op 21.454,30 punten. 

Grote techbedrijven als SoftBank en Tokyo Electron gingen tot ruim 4 procent vooruit. De sector stond eerder deze week nog flink onder druk door de vrees voor strengere regelgeving vanwege het privacyschandaal bij Facebook.

Takeda

Takeda Pharmaceutical (plus 1,2 procent) herstelde iets van het forse koersverlies van meer dan 7 procent op donderdag. Het Japanse farmaceutische concern overweegt een miljardenbod op zijn Ierse branchegenoot Shire.

In Seoul steeg de Kospi 0,7 procent. In Zuid-Korea behoorden technologiebedrijven eveneens tot de winnaars. Zo kreeg Samsung Electronics er 1,1 procent aan beurswaarde bij en toeleverancier aan de chipindustrie SK Hynix won ruim 2 procent.

De beurzen in Hongkong en Sydney waren vanwege Goede Vrijdag gesloten. Ook in Europa en de Verenigde Staten wordt niet gehandeld op deze dag.