De Europese aandelenbeurzen zijn maandag opnieuw met verlies gesloten. Het lichte herstel gedurende de handelsdag na de zware verliezen van vorige week kon niet over de streep worden getrokken. 

Geopolitieke onrust en de vrees voor een naderende wereldwijde handelsoorlog staken toch weer de kop op. Op het Damrak in Amsterdam duikelde Arcadis na een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de min op 518,75 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 778,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in.

Arcadis

Arcadis zakte ruim 13 procent in de MidKap na een adviesverlaging door ABN Amro. De markt onderschat volgens de analisten van de bank de financiële risico's bij het advies- en ingenieursbureau.

Voedingsbedrijf Corbion was de grootste stijger met een plus van 1,6 procent.

NN

Verzekeraar NN Group was met een plusje van 0,5 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Telecom- en kabelbedrijf Altice sloot de rij met een min van 3,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom BinckBank 0,6 procent. De onlinebroker kondigde aan korting te geven aan actieve beleggers.

NSI zakte 0,6 procent. Het vastgoedbedrijf heeft het kantoorpand Q-Port in de omgeving van station Sloterdijk in Amsterdam gekocht voor 36,8 miljoen euro.

Smurfit

In Dublin daalde Smurfit Kappa 3,3 procent. Het Ierse verpakkingsconcern heeft ook het nieuwe bod van circa 8,9 miljard euro van de Amerikaanse branchegenoot International Paper afgewezen. Begin maart wees Smurfit de Amerikanen ook al de deur.

JD Sports verloor bijna 5 procent in Londen. Het Britse moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport koopt de Amerikaanse sportschoenenwinkel Finish Line voor omgerekend 451 miljoen euro.

Naturex

Naturex maakte een koerssprong van bijna 42 procent in Parijs. De Zwitserse geur- en smaakstoffenmaker Givaudan wil de Franse maker van plantenextracten overnemen. In Zürich verloor Givaudan 2,3 procent.

De euro was 1,2443 dollar waard, tegen 1,2357 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 65,60 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 70,23 dollar per vat.