Autobedrijf Stern Groep heeft veel last van de sterke opkomst van private lease en van felle concurrentie op de markt voor tweedehands auto's.

De onderneming heeft daardoor afgelopen jaar flink minder winst gemaakt dan in 2016, hoewel de omzet en het marktaandeel wel verder zijn toegenomen.

Stern behaalde een recordomzet van 1,1 miljard euro, 2,5 procent meer dan een jaar eerder. De groei is met name te danken aan een hogere verkoop van zowel personen- als bedrijfswagens bij de dealerbedrijven. Maar ook een verdere groei bij de lease- en verhuuractiviteiten droeg bij aan de omzetstijging.

De enorme margedruk op met name personenauto's trok wel een wissel op de winst, net als stijgende personeelskosten. Ook aanloopverliezen bij nieuwe vestigingen voor schadeherstel drukten een stempel. Onder de streep hield Stern 7,5 miljoen euro over, twee derde minder dan in 2016. Desondanks blijft het dividend gehandhaafd op 1 euro per aandeel.

Stabiliteit

Stern is bezig de bakens te verzetten om minder afhankelijk te worden van autoverkopen. November vorig jaar stonden de marges in de autobranche ook al onder druk door zware concurrentie tussen dealers.

Groei wordt gezocht in de leasedivisie en in schadeherstel en de levering van onderdelen. Die activiteiten moeten zorgen voor een stabieler rendement, zeker naarmate de schaalgrootte en daarmee de inkoopkracht toeneemt. Topman Henk van der Kwast verwacht dat de eerste resultaten in de loop van 2018 zichtbaar zullen worden. 

Voor dit jaar gaat Stern uit van een sterke verbetering van de financiële resultaten, geholpen door gedeeltelijk herstel van de marges op de autoverkoop. Het rekent er verder op dat de vorig jaar geopende schadebedrijven op stoom zullen komen en dat verdere groei van de leaseportefeuille ook daar voor een hogere winstgevendheid zorgt.