Sligro was maandag de grote uitblinker op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden verheugd op de verkoop van supermarktdivisie Emté aan branchegenoten Coop en Jumbo.

Het beurssentiment in Europa was sowieso positief. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde de sessie 1,5 procent hoger op 526,51 punten.

De MidKap, met daarin Sligro, klom 1,3 procent tot 805,00 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,5 procent.

De beurs in Milaan daalde wel 0,5 procent na de Italiaanse parlementsverkiezingen op zondag. Vooral banken, bijvoorbeeld Intesa Sanpaolo en Unicredit, leverden in vanwege nieuwe onzekerheid nu de rechtse partijen als winnaar uit de bus zijn gekomen.

Sligro

Sligro was veruit de sterkste stijger op het Damrak met een winst van bijna 12 procent na de verkoop van Emté. Analisten van KBC Securities verhoogden het beleggingsadvies voor het aandeel Sligro.

AkzoNobel won in de AEX 2,6 procent. Het verf- en chemieconcern wil de Deense topbestuurder Nils Smedegaard Andersen benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen.

Aalberts Industries was de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 4,4 procent. ArcelorMittal verloor 0,8 procent en stond onderaan de AEX.

 

Axa

Elders in Europa viel de koersval van Axa op. Die Franse verzekeraar zakte bijna 10 procent in Parijs.

Axa neemt voor 15,3 miljard dollar vastgoed- en ongevallenverzekeraar XL Group over. Het gaat om de grootste verzekeringsdeal sinds 2015.

In Frankfurt sloten autobouwers Daimler, Volkswagen en BMW verder met minnen tot 0,6 procent, vanwege dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump met importheffingen op auto's van Europese makelij. Eerder kwam Trump al met heffingen op buitenlands staal en aluminium.

Euro

De euro noteerde 1,2336 dollar, tegen 1,2318 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 62,66 dollar en Brentolie werd 2,2 procent duurder op 65,72 dollar per vat.