De beurzen in New York zijn vrijdag met verliezen geopend. Daarmee lijkt Wall Street op weg naar zijn vierde verliesdag op rij.

Boven de markt hangt een vrees voor een wereldwijde handelsoorlog, na felle kritiek op de importheffingen op buitenlands staal en aluminium die president Donald Trump een dag eerder aankondigde.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent lager op 24.318 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2.656 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1 procent tot 7.109 punten.

Kritiek

De importheffingen die de VS wil opleggen, leidden tot flinke kritiek van belangrijke handelspartners zoals de EU en China. De kans bestaat dat zij op hun beurt strafheffingen op Amerikaanse producten opleggen.

Trump gooide overigens nog wat extra olie op het vuur door vrijdag te tweeten dat een handelsoorlog juist goed kan zijn en makkelijk te winnen is.

Wapenmaker

Bij de bedrijven moest onder meer American Outdoor Brands het ontgelden, met een koersverlies van zo'n 6 procent. Het moederbedrijf van vuurwapenmaker Smith & Wesson rekent op een zwakkere verkoop vanwege de moeilijkere marktomstandigheden in de nasleep van de schietpartij op een school in Florida.

Winkelketen J.C. Penney en sportschoenenwinkel Foot Locker zakten wegens tegenvallende resultaten respectievelijk 7 en bijna 13 procent.