De in Den Haag gevestigde bank NIBC gaat volgende week aankondigen een gang naar de beurs in Amsterdam te maken. Mogelijk komt maandag al een bekendmaking naar buiten.

Dat melden ingewijden bij de bank vrijdag aan persbureau Reuters. Het was al langer bekend dat NIBC de mogelijkheden van een beursgang onderzocht. 

NIBC is eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij JC Flowers. Naar verluid, wordt de beursgang begeleid door Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank, ING en ABN Amro.

De waarde van NIBC zou bij de beursgang tussen 1,5 miljard tot 1,8 miljard euro komen te liggen.

Voorbereiding

NIBC was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. Bij de publicatie van de cijfers over 2017, eerder deze maand, liet NIBC wel weten goede vorderingen te maken bij de voorbereidingen voor een beursgang. Echter had NIBC nog geen officieel besluit genomen.

NIBC kondigde vorig jaar aan te kijken naar de strategische opties, waaronder een beursgang.

Verdiensten

Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

In 2008 wilde JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging niet door vanwege de financiële crisis.

NIBC zag vorig jaar de winst verdubbelen tot 213 miljoen euro, van 104 miljoen euro een jaar eerder. Topman Paulus de Wilt sprak bij de cijferpublicatie van een ''zeer sterk jaar'' waarin de Haagse bank onder meer groeide op de hypotheekmarkt.