De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verlies geopend na een lang weekeinde voor beleggers. Maandag bleef Wall Street vanwege de viering van President's Day gesloten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,3 procent lager op 25.150 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2728 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte 0,1 procent tot 7235 punten.

Walmart

Walmart ging 7,5 procent omlaag. Bij de onlinetak van Walmart was afgelopen kwartaal sprake van een afzwakkende groei en de vooruitzichten voor dit jaar vielen tegen.

Home Depot steeg juist 1,6 procent dankzij beter dan verwachte cijfers. Het bedrijf blijft profiteren van de aantrekkende Amerikaanse huizenmarkt.

NXP

Ook chipproducent NXP wist de aandacht op zich gericht. Chipfabrikant Qualcomm heeft zijn overnamebod op de in New York genoteerde Nederlandse branchegenoot flink verhoogd. In plaats van de eerder geboden 39 miljard dollar is het technologiebedrijf nu bereid zo'n 44 miljard dollar in contanten op tafel te leggen. NXP steeg ruim 6 procent.

Door de voormalige chipdivisie van Philips voor een hogere prijs in te lijven kan Qualcomm mogelijk voorkomen dat het zelf wordt opgeslokt door branchegenoot Broadcom. Die heeft een ongevraagd bod gedaan van 121 miljard dollar.

Voorwaarde is wel dat de overname van NXP wordt afgerond onder de oorspronkelijke voorwaarden, of helemaal wordt afgeblazen. Qualcomm daalde 3,6 procent en Broadcom klom 0,8 procent.

Albertsons

Drogisterijketen Rite Aid maakte een koerssprong van 7 procent. Supermarktbedrijf Albertsons maakte bekend de resterende divisies van het bedrijf over te zullen nemen. Dit nadat Walgreens Boots Alliance zich eerder al had gemeld voor de overname van onderdelen van Rite Aid. Door de deal maakt Albertsons ook de gang naar beurs. Drie jaar geleden zag Albertsons nog af van een beursgang op eigen houtje na tegenvallende resultaten van rivaal Walmart.