De beurs in Amsterdam wist dinsdag te herstellen van de verliesbeurt een dag eerder. Elders in Europa waren ook overwegend plussen te zien op de koersenborden.

Beleggers verwerkten onder meer de resultaten van grote bedrijven als HSBC en BHP Billiton.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 532,93 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 815,64 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent. Londen ging een fractie omlaag.

ASML

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was ASML met een winst van 3,2 procent. De chipmachinebouwer benoemt Christophe Fouquet per 1 april tot lid van de raad van bestuur.

Hij krijgt de leiding over het EUV-programma. Met die nieuwe technologie moeten de klanten van ASML de komende jaren op grote schaal chips gaan produceren.

Boskalis

Ook baggeraar Boskalis had een goede dag met een plus van 2,1 procent. Grootste daler in de AEX was kabel- en telecombedrijf Altice met een min van 1,4 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize volgde met een koersverlies van 0,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak dikte ForFarmers 3 procent aan. Het veevoerbedrijf neemt een meerderheidsbelang in zijn Poolse branchegenoot Tasomix. Volgens analisten van KBC Securities versterkt het bedrijf daarmee zijn marktpositie in Europa.

HSBC

In Londen zakte HSBC ruim 3 procent. De grootste bank van Europa boekte in 2017 een fors hogere brutowinst, maar de resultaten werden sterk beïnvloed door eenmalige posten. De bank kondigde verder aan tussen de 5 miljard en 7 miljard dollar aan extra kapitaal op te gaan halen.

BHP Billiton verloor 4,6 procent. Het mijnbouwbedrijf boekte de hoogste halfjaarwinst in vier jaar, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

InterContinental

InterContinental Hotels Group raakte 2,8 procent kwijt in Londen na een update van de strategie. De eigenaar van Crowne Plaza en Holiday Inn keert dit jaar geen extra kapitaal uit aan aandeelhouders en investeert in een versnelling van de groei.

In Frankfurt werd het kwartaalbericht van Covestro goed ontvangen. De voormalige plastic- en polymerendivisie van het Duitse chemieconcern Bayer steeg 3,3 procent.

De euro was 1,2345 dollar waard, tegen 1,2398 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,8 procent in prijs tot 62,16 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent tot 65,44 dollar per vat.