De Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines John Deere schroeft zijn verwachting voor de omzet in het lopende boekjaar op.

De maker van bijvoorbeeld tractors en maaidorsers profiteert van de verbeterde marktomstandigheden in de landbouw, waardoor de vraag naar zijn machines groeit.

Het bedrijf denkt dat de omzet in het boekjaar dat eind oktober afloopt met 25 procent zal stijgen. Eerder werd op een omzetgroei met circa 22 procent gerekend.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar klommen de inkomsten met 23 procent tot 6,9 miljard dollar (5,5 miljard euro). John Deere sprak van een sterke vraag in zijn belangrijkste afzetmarkten. Het concern levert ook machines voor bouwsector en de bosbouwindustrie.

John Deere zette in de afgelopen periode wel een nettoverlies in de boeken van 535 miljoen dollar, maar dat kwam door een grote afschrijving voor de Amerikaanse belastinghervormingen. Exclusief die last werd een winst behaald van 430 miljoen dollar. De onderneming rekent voor het hele jaar op een nettowinst van 2,1 miljard dollar.