Het aandeel Vopak was vrijdag de absolute uitblinker op de Amsterdamse beurs. De AEX-index eindigde mede door de koerssprong van het tankopslagbedrijf stevig in het groen. 

De AEX-index eindigde met een winst van 0,9 procent op 532,27 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 810,08 punten.

Elders in Europa gingen graadmeters eveneens omhoog. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,1 procent bij.

Vopak

Vopak maakte een koerssprong van bijna 14 procent. Het tankopslagbedrijf zag in 2017 de winstgevendheid dalen door een lagere bezettingsgraad van zijn opslagtanks.

Het bedrijf had zelf al aangegeven dat de resultaten zwakker zouden uitvallen dan een jaar eerder. Vopak denkt dat in 2019 het resultaat flink zal verbeteren.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM daarentegen onderaan met een min van 6,4 procent. De luchtvaartcombinatie wist afgelopen jaar wel de resultaten aanzienlijk te verbeteren, maar leed door eenmalige pensioenlast een nettoverlies.

Navigatiedienstverlener TomTom was de koploper in de MidKap met een winst van 5,1 procent.

Nedap

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak dikte Nedap ruim 4 procent aan. De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, sloot 2017 af met meer winst en omzet.

Thee-, specerijen- en notenhandelaar Acomo, die afgelopen jaar minder winst boekte, verloor bijna 3 procent.

Danone

Danone won in Parijs een 2,1 procent. Het Franse levensmiddelenconcern denkt dat de winst dit jaar verder zal stijgen, geholpen door een sterke vraag naar babyvoeding in China.

De Franse automaker Renault klom ook ruim 2 procent na een recordwinst in 2017.

Mediaconcern Vivendi, dat eveneens met resultaten kwam, daalde 6 procent door tegenvallende vooruitzichten. Verder won de Duitse verzekeraar Allianz in Frankfurt 0,6 procent na publicatie van de resultaten.

Euro

De euro was 1,2444 dollar waard, tegen 1,2489 dollar een dag eerder.

Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,8 procent duurder op 61,83 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,2 procent tot 65,09 dollar per vat.