Farmacieconcern Sanofi heeft afgelopen kwartaal minder omzet behaald dan een jaar eerder. Vooral de verkoop van middelen tegen diabetes en hart- en vaatziekten stond onder druk. 

Ook de onderliggende winst van het Franse bedrijf, dat de afgelopen weken miljarden spendeerde aan buitenlandse overnames, viel lager uit dan in de slotmaanden van 2016.

De omzet in het vierde kwartaal daalde op vergelijkbare basis met 1,6 procent naar 8,7 miljard euro. De onderliggende winst kwam uit op 1,3 miljard euro, ruim een zesde minder dan een jaar eerder.

Over heel 2017 wist Sanofi de opbrengsten op eigen kracht nog wel met 0,5 procent op te voeren naar ruim 35 miljard euro, maar zakte de winst met 4,7 procent naar een kleine 7 miljard euro.

Diabetes

Sanofi kampt al langer met dalende verkopen van bijvoorbeeld middelen tegen diabetes, ook doordat patenten op die medicijnen zijn verlopen. De omzet uit bijvoorbeeld vaccins zit nog wel in de lift, maar om ook in de toekomst te blijven groeien heeft het bedrijf zijn pijlen gericht op (grote) overnames. Vorige maand werden in korte tijd twee miljardendeals aangekondigd.

Zo legde Sanofi 3,9 miljard euro op tafel voor het Belgische biotechnologiebedrijf Ablynx, dat onderzoek doet naar antilichamen die het lichaam helpen zich te beschermen tegen virussen en bacteriën. Daarnaast wordt het Amerikaanse Bioverativ ingelijfd voor omgerekend bijna 10 miljard euro. Dat bedrijf werkt aan middelen tegen bloedziektes als hemofilie.

Aan de andere kant werkt Sanofi aan een verkoop van zijn divisie die geneesmiddelen maakt waar geen patent meer op rust. Dat proces verwacht het bedrijf in het derde kwartaal af te ronden. De lijst met mogelijk kopers is al gereduceerd tot een handvol investeerders en branchegenoten.