De AEX-index in Amsterdam is maandag met een fors verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa deden graadmeters een stevige stap terug, in navolging van de Aziatische en Amerikaanse beurzen. 

De vooruitzichten van hogere rentes en een sterkere inflatie hielden de markten in hun greep. De AEX-index eindige uiteindelijk met een verlies van 1,4 procent op 542,65 punten.

De MidKap verloor 1,8 procent tot 817,00 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,8 tot 1,5 procent in.

Grootste verliezer in de AEX was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 4 procent. Telecomconcern KPN deed het met een min van 3,2 procent niet veel beter.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco completeerde de top drie van de sterkste dalers met een min van 2,7 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal wist de negatieve tendens duidelijk te ontspringen. Het staalbedrijf eindigde met een winst van 0,9 procent, waarmee het met digitaal beveiliger Gemalto (plus 0,3 procent) de enige stijgers was.

Branchegenoot ThyssenKrupp won in Frankfurt 0,5 procent. Het personeel van het staalconcern is in grote meerderheid akkoord gegaan met de fusie met de Europese tak van Tata Steel.

Wereldhave

In de MidKap zette Wereldhave de daling van voor het weekend voort. Het vastgoedbedrijf verloor 3,3 procent, na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en de aankondiging van het vertrek van financieel topman Robert Bolier. Wereldhave verloor vrijdag al bijna 12 procent na verlaging van het dividend.

Bij de kleinere bedrijven ontsnapte BinckBank (plus 0,7 procent) aan de negatieve teneur. De onlinebroker profiteerde in het vierde kwartaal van een aanzienlijk hoger aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. Daardoor vielen ook de omzet en winst hoger uit.

Ryanair

In Dublin daalde Ryanair 1,8 procent. De Ierse prijsvechter houdt ook in de rest van zijn lopende boekjaar rekening met verstoringen als gevolg van een slepende ruzie met zijn piloten.

De euro was 1,2407 dollar waard, tegen 1,2450 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 0,9 procent tot 64,86 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper bij 68,12 dollar per vat.