Tele2 heeft in Nederland in het afgelopen kwartaal 30 procent meer omzet gehaald uit verkeer op zijn mobiele netwerk.

De Zweedse telecomprovider die bezig is zijn activiteiten in Nederland samen te voegen met die van T-Mobile, profiteerde van de verkoop van abonnementen met onbeperkte data.

Klanten van de telecomprovider slurpten in de voorbije drie maanden vier keer meer data dan een jaar eerder. T-Mobile introduceerde ook onbeperkte data-abonnementen in andere landen, maar Nederlanders maakten daar verreweg het meest gebruik van.

De geplande samensmelting met T-Mobile moet ervoor zorgen dat Tele2 wat meer gewicht in de schaal kan leggen in de strijd met de grote concurrenten KPN en Vodafone. Vodafone ging eerder al in Nederland samen met Ziggo.

Tele2 krijgt een belang van 25 procent in het nieuwe bedrijf en 190 miljoen euro cash. Tele2 boekte een eenmalige afschrijving van omgerekend 121 miljoen euro vanwege de fusie in Nederland. Het samengaan moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Het bedrijf zag zijn totale omzet, inclusief Nederland, in het vierde kwartaal met 1 procent dalen tot 8,1 miljard Zweedse kroon (828 miljoen euro). De operationele winst was 1,7 miljard kroon, een stijging van 19 procent.

De nettowinst van het concern zonder de Nederlandse activiteiten nam toe tot 97 miljoen euro. Dat kwam deels door een belastingmeevaller in Kazachstan.