De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag lager geopend. Beleggers reageerden op een reeks van bedrijfscijfers van grote ondernemingen. Onder meer techreuzen Facebook en Microsoft en veilingsite eBay staan in de schijnwerpers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex leverde 0,4 procent in naar 26.037 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omlaag naar 2819 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor ook 0,2 procent, tot 7395 punten.

Facebook

Facebook (plus 2 procent) trok minder gebruikers dan voorzien. Het bedrijf kon door veranderingen in het nieuwsoverzicht aan gebruikers echter meer advertenties tonen en de omzet en winst stegen dan ook.

Microsoft deed het beter dan verwacht, maar moest toch een verlies schrijven door een last voor de Amerikaanse belastinghervorming. Het aandeel van de Windows-maker ging 0,6 procent omhoog.

PayPal 

eBay maakte bekend binnenkort geen gebruik meer te maken van zijn voormalige dochter PayPal (min 7,8 procent) voor de verwerking van betalingen. De veilingsite (plus 13,3 procent) stapt over naar het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen, wat moet leiden tot lagere transactiekosten en meer opties voor kopers.