Fusieconcern DowDuPont is in het vierde kwartaal op een hogere omzet uitgekomen, geholpen door gestegen verkopen in alle regio's en bij alle segmenten van het bedrijf. 

DowDuPont ontstond in augustus vorig jaar door het samengaan van de grote Amerikaanse chemieconcerns Dow Chemical en DuPont.

Op vergelijkbare basis (pro forma) ging de omzet met 13 procent omhoog tot ruim 20 miljard dollar (16 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder. DowDuPont profiteerde van een hoger verkoopvolume en gestegen verkoopprijzen.

Er werd een nettoverlies geleden van bijna 1,3 miljard dollar. Dat kwam vooral door herstructureringskosten voor de fusie. DowDupont profiteerde wel van een meevaller van 1,1 miljard dollar door de Amerikaanse belastinghervormingen.

800 miljoen

Over heel 2017 behaalde het concern een omzet van 79,5 miljard dollar, tegen 71 miljard dollar in 2016. DowDuPont liet weten dat de financiële voordelen door de fusie al meer dan 800 miljoen dollar bedragen. Uiteindelijk wordt gerekend op 3,3 miljard dollar aan synergievoordelen.

Eerder werd hier uitgegaan van een bedrag van 3 miljard dollar. Het bedrijf is bezig kosten te besparen door fabrieken en kantoren te sluiten, met banenverlies tot gevolg.

DowDupont werkt aan een opsplitsing van het concern in drie aparte beursgenoteerde ondernemingen die vallen onder een houdstermaatschappij. Deze opsplitsing moet medio volgend jaar een feit zijn. De drie bedrijven richten zich op landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.