De AEX-index op de Amsterdamse beurs is maandag met licht verlies de dag uitgegaan. Ook andere Europese beursgraadmeters sloten overwegend lager.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent lager op 566,06 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 850,97 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 procent. Londen sloot juist 0,1 procent hoger.

In Amsterdam sloot het aandeel van biotechbedrijf Galapagos een stuk hoger. Galapagos was koploper onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 3,1 procent. Mogelijk hield de stijging verband met de overname van Ablynx. De Belgische branchegenoot steeg in Brussel 19 procent op het nieuws dat het heeft ingestemd met het overnamebod van 3,9 miljard euro van het Franse farmacieconcern Sanofi (min 0,8 procent).

Verder won ArcelorMittal 0,7 procent in de AEX. Het staalconcern en zijn Japanse branchegenoot Nippon Steel trekken volgens de Economic Times gezamenlijk op om het Indiase Essar Steel in handen te krijgen.

Informatieleverancier RELX steeg 0,4 procent, na overname van het Amerikaanse bedrijf ThreatMetrix. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Shell steeg 0,1 procent. De olie- en gasproducent is het niet eens met berichtgeving als zou het concern zich onttrekken aan aansprakelijkheid voor schulden van dochterbedrijf NAM.

ING klom 0,5 procent. De bank neemt een meerderheidsbelang van 75 procent in de Nederlandse betalingsverwerker Payvision.

Chipindustrie

Bij de kleinere bedrijven steeg RoodMicrotec 3 procent. Investeerder Dirk Lindenbergh spekt de kas van de toeleverancier aan de chipindustrie met 500.000 euro. Het geld wordt gebruikt om de groeistrategie versneld te kunnen uitvoeren.

Verder waren Europese chipbedrijven in trek. In Zürich dikte chipmaker en Apple-leverancier AMS bijna 18 procent aan na een verhoging van de omzetverwachting. In Parijs won STMicroelectronics 2,4 procent en in Frankfurt steeg Dialog Semiconductor 1,5 procent.

Olie en valuta

De euro was 1,2348 dollar waard tegen 1,2412 dollar op vrijdag.

Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 65,20 dollar. Brentolie zakte 1,8 procent in prijs tot 69,28 dollar per vat.