De Amerikaanse industriereus Generel Electric (GE) heeft het vierde kwartaal afgesloten met een stevig verlies. Vooral de miljardenafschrijving die GE eerder bekendmaakte, zette de resultaten onder druk. 

Onder de streep bleef een tekort van 10 miljard dollar over, waar een jaar eerder nog een winst van bijna 3,5 miljard dollar resteerde.

GE meldde eerder deze maand een tegenvaller van 6,2 miljard dollar bij zijn resterende verzekeringsactiviteiten. De afschrijving viel twee keer hoger uit dan waar het bedrijf eerder voor waarschuwde.

Verder nam het bedrijf een voorziening van 3,5 miljard vanwege de belastinghervormingen in de VS. Dit zal volgens GE een ''beperkt effect" hebben op de kasstroom.

Philips

GE levert technologie op het gebied van onder meer energie, transport, luchtvaart, verlichting en gezondheidszorg. Op dat laatste terrein is het Amerikaanse concern een concurrent van Philips.

Het bedrijf is onder leiding van de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter John Flannery bezig zijn productaanbod verder te stroomlijnen.

Energiedivisie

GE zag de omzet in vierde kwartaal met 5 procent dalen tot 31,4 miljard dollar. De energiedivisie blijft een zorgenkind van het bedrijf. Hier was sprake van een omzetdaling met 15 procent.

De winst bij het onderdeel viel 88 procent lager uit. Andere kerndivisies van GE zoals healthcare en luchtvaart presteerden wel naar behoren met winstgroei van respectievelijk 13 en 2 procent.

Verbeteringen

Flannery erkent dat de winst in het vierde kwartaal wat tegenviel. Hij beloofde verbeteringen in het lopende boekjaar. Daarin zal het bedrijf onder meer de broekriem verder aanhalen. GE zou het grootste deel van zijn andere activiteiten willen afstoten.

Ook is GE van plan om een meerderheidsbelang in oliedienstverlener Baker Hughes te verkopen. Bij de olie- en gastak viel de winst een kwart lager uit.