De Franse farmaceut Sanofi legt 11,6 miljard dollar op tafel voor de overname van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Bioverativ, dat zich bezighoudt met middelen tegen bloedziektes zoals hemofilie.

De overnameprijs ligt flink hoger dan de slotkoers van Bioverativ op de beurs in New York van afgelopen vrijdag. Het in Massachusetts gevestigde Bioverativ werd vorig jaar afgesplitst van de grote biotechnoloog Biogen. De belangrijkste middelen van de onderneming richten zich op hemofilie, een ziekte waarbij het bloed niet goed stolt. De overname door Sanofi wordt unaniem gesteund door het bestuur van Bioverativ.

Volgens Sanofi is de markt voor medicatie tegen hemofilie jaarlijks circa 10 miljard dollar aan omzet waard en lijden wereldwijd 181.000 mensen aan de ziekte. Naar verwachting zal die markt de komende jaren verder groeien.

De overname van Bioverativ maakt deel uit van een grote consolidatiegolf binnen de biotechsector. Eerder werden bijvoorbeeld al de grote biotechnologen Actelion en Kite Pharma overgenomen in miljardendeals. Ook werd onlangs bekend dat het Japanse Takeda het Belgische TiGenix overneemt terwijl het Deense Novo Nordisk aast op het Belgische Ablynx.

Het is de grootste overname voor Sanofi sinds de aankoop van Genzyme in 2011 ter waarde van ruim 20 miljard dollar. Sanofi is onder meer producent van het insulinemiddel Lantus, maar heeft op die markt te maken met toenemende concurrentie en prijsdruk door goedkopere rivalen.