ASML en Unilever houden AEX op het droge

De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst gesloten. Daarmee was de beursgraadmeter een uitzondering in Europa, want de meeste grote beurzen sloten met verlies.

Kabel- en telecomconcern Altice ging echter fors omlaag na een adviesverlaging en een dreigende verlaging van de kredietwaardigheid.

De hoofdindex in Amsterdam kreeg een zetje van de winst van chipmachinefabrikant ASML. Kabel- en telecomconcern Altice verloor flink wegens een dreigende verlaging van de kredietwaardigheid en een adviesverlaging.

De AEX-index eindigde 0,4 procent hoger op 563,28 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 845,55 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden verliezen tot 0,5 procent geleden.

Omzet ASML

ASML boekte in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet dan in de voorgaande periode en steeg daarop 5 procent.

Voor 2018 verwacht ASML een verdere toename van de omzet en winstgevendheid. Daarnaast kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan van 2,5 miljard euro en de benoeming van Roger Dassen tot nieuwe financieel directeur.

Unilever steeg 0,6 procent na sterke resultaten van Hindustan Unilever. Het afgelopen kwartaal werden de verkopen verder opgevoerd. Daarmee bleef de Indiase tak van Unilever zijn belangrijkste concurrentie in het land nog ruimschoots voor.

Afwaardering Altice

Altice moet rekening houden met een spoedige afwaardering van zijn kredietwaardigheidsrating door S&P. Het telecom- en kabelbedrijf ging om die reden 4,6 procent omlaag bij de hoofdfondsen. Tevens kwam Kepler Cheuvreux met een adviesverlaging voor Altice.

In Londen sloot bouwbedrijf Interserve op een verlies van 0,4 procent. Interserve was de grote concurrent van Carillon dat deze week ten onder ging en sommige beleggers vrezen eenzelfde lot voor het bouwbedrijf, maar die vrees kon grotendeels worden weggenomen. Eerder op woensdag stond het aandeel 15 procent lager.

Zalando

Het Britse modehuis Burberry leverde in Londen ruim 9 procent in door tegenvallende verkoopcijfers in het feestdagenseizoen. In Frankfurt klom webwinkelbedrijf Zalando 4,7 procent na voorlopige jaarcijfers.

Volkswagen daalde 1,8 procent, ondanks een recordverkoop in 2017. In Parijs ging supermarktconcern Casino dik 5 procent omlaag, na publicatie van voorlopige jaarcijfers.

Euro

De euro was 1,2229 dollar waard, tegen 1,2230 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 64,00 dollar en Brent won ook 0,4 procent tot 69,49 dollar per vat.

Lees meer over:
aex

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie