De Europese aandelenbeurzen deden maandag een stapje terug. De stemming werd gedrukt door de aantrekkende euro.

Beleggers moesten het verder stellen zonder richtinggevend nieuws uit de Verenigde Staten, waar de beurzen gesloten blijven vanwege Martin Luther King Day.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 560,15 punten. De MidKap verloor ook 0,2 procent, tot 845,58 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,4 procent.

De euro tikte zijn hoogste niveau in drie jaar aan en was 1,2290 dollar waard, tegen 1,2135 dollar op vrijdag. De dure euro is ongunstig voor bedrijven in de eurozone die het moeten hebben van de export van producten en diensten.

Sterkste daler in de AEX was Altice met een min van ruim 2 procent. Het telecom- en kabelbedrijf gaat samen met branchegenoten 3 miljard euro investeren in de nu nog belabberde mobiele dekking in Frankrijk.

Chipmachinemaker ASML, die woensdag met cijfers komt, was koploper met een winst van 1,1 procent, na een adviesverhoging door Credit Suisse.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM, die ontkende een bod te hebben uitgebracht op het failliete Alitalia, stond onderaan de MidKap met een min van 2,2 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis volgde met een verlies van 2,1 procent.

BAM daalde 0,4 procent. Het bouwbedrijf stelde kritisch te kijken naar eventuele kansen die ontstaan door het omvallen van de Britse branchegenoot Carillion, maar is niet actief op zoek naar mogelijkheden om delen van de boedel over te nemen. In Londen lag de handel in Carillion stil, nadat de gesprekken met kredietverstrekkers om het bedrijf overeind te houden niets hebben opgeleverd.

Bij de kleinere bedrijven zakte chemieconcern Avantium 5 procent na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Vrijdag verloor het aandeel al ruim 15 procent, toen bleek dat de bouw van een fabriek samen met BASF jaren vertraging zal oplopen.

Vastned won 0,5 procent. Het winkelvastgoedfonds wil alle aandelen van zijn Belgische dochterbedrijf Vastned Retail Belgium in handen krijgen. In Frankfurt zakte het Duitse groothandelsconcern Metro ruim 3 procent na publicatie van de omzetcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 64,18 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent en bracht per vat 69,66 dollar op.