De winst van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase is in het vierde kwartaal van 2017 stevig gedaald, vanwege een voorziening van 2,4 miljard dollar in verband met de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. De nettowinst ging met 37 procent omlaag tot 4,2 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder.

Als die last niet meegerekend wordt zou de winst met 1 procent zijn gedaald tot 6,7 miljard dollar. JPMorgan Chase moest meer geld opzij zetten voor slechte leningen.

De inkomsten van de bank stegen met 5 procent tot 25,5 miljard dollar, onder meer geholpen door de stijgende rente en groei bij kredietverstrekking en rekeningen. Wel zag het financiële concern de inkomsten bij de obligatiehandel flink dalen door de relatieve rust op de financiële markten.

De inkomsten uit aandelenhandel bleven onveranderd ten opzichte van een sterk jaar daarvoor. Ook was er een verlies van 143 miljoen dollar op een lening aan één klant.

Het zou daarbij gaan om het in financiële moeilijkheden verkerende winkelbedrijf Steinhoff, aldus persbureau Bloomberg. De koers van Steinhoff is de laatste tijd hard gedaald vanwege een boekhoudschandaal.

Over heel 2017 zette de bank een winst in de boeken van 24,4 miljard dollar op een omzet van 103,6 miljard dollar. Het beheerd vermogen van JPMorgan Chase steeg met 15 procent naar het recordniveau van 2 biljoen dollar.

Recordjaar

Topman Jamie Dimon zei in een toelichting dat 2017 op veel gebieden een recordjaar was voor JPMorgan Chase en dat de bank een ijzersterke balans heeft. Hij gaf verder aan dat de belastinghervormingen in de VS positief zijn voor het land omdat Amerikaanse bedrijven concurrerender worden en meer kunnen investeren.

Wells Fargo, de grootste hypotheekverstrekker van de VS, kwam ook met cijfers. De winst steeg in het vierde kwartaal tot krap 6,2 miljard dollar, van bijna 5,3 miljard dollar een jaar eerder.

Wells Fargo profiteerde juist van een meevaller door de nieuwe belastingwetgeving en van de verkoop van een onderdeel. Wel moest een grote last in de boeken worden gezet voor juridische zaken.

De inkomsten bedroegen 22,1 miljard dollar. Voor heel 2017 werd een winst behaald van 22,2 miljard dollar bij een omzet van 88,4 miljard dollar.