Aardige winsten voor beurzen New York

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met aardige winsten gesloten, na de kleine dip een dag eerder. Er werden nieuwe records bereikt. 

De luchtvaartsector had de wind in de rug door goede resultaten van Delta Air Lines, terwijl ook de oliegerelateerde bedrijven goede zaken deden.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 25.574,73 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,7 procent tot 2767,56 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 7211,78 punten.

Delta Air Lines

Delta Air Lines (plus 4,8 procent) kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar. De maatschappij zag voor het eerst in vijf jaar over de gehele linie de ticketprijzen stijgen, dankzij een gestaag toenemende vraag.

Branchegenoten profiteerden van het goede nieuws van Delta. Zo stegen Southwest Airlines, United Continental en American Airlines tot bijna 4 procent.

Met de publicatie van Delta is het cijferseizoen op Wall Street van start gegaan. Vrijdag maken onder meer de grote banken JPMorgan Chase en Wells Fargo en vermogensbeheerder BlackRock resultaten bekend.

ExxonMobil

Olieconcerns als ExxonMobil, Chevron, Apache en Marathon Oil boekten plussen tot 3,9 procent. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Transocean gingen tot 2,5 procent vooruit.

Eerder op de dag klom de prijs van Brentolie voor het eerst in drie jaar tot boven 70 dollar per vat. Later zakte de prijs weer weg tot 69,17 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie was vrijwel onveranderd op 63,59 dollar.

De maker van printers en kopieerapparaten Xerox stond 5 procent in de plus. Het bedrijf zou in gesprek zijn met het Japanse Fujifilm over mogelijke samenwerking. Volgens de geruchten wordt ook een overname van Xerox niet uitgesloten.

Eastman Kodak

Eastman Kodak zakte deed een stap terug met een min van meer dan 21 procent, na de enorme koersstijgingen eerder deze week. Het fotografiebedrijf kondigde aan zijn eigen cryptomunten uit te willen geven, de zogeheten Kodakcoin.

De Amerikaanse overheid meldde dat de producentenprijzen licht zijn gedaald in december. De uitkeringsaanvragen in de VS gingen vorige week omhoog.

De euro was 1,2034 dollar waard, tegen 1,2043 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie