KLM doet een uiterste poging om de geplande stakingen van maandag te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij overlegt momenteel met vakbond VNC over een nieuwe cao voor cabinepersoneel. 

De luchtvaartmaatschappij hoopt daarbij op een akkoord dat ook goed genoeg is voor leden van FNV Cabine. Die bond weigert nog in overleg te gaan met KLM en heeft voor maandag acties aangekondigd.

FNV Cabine vertegenwoordigt ongeveer een vijfde van de stewards en stewardessen bij de luchtvaartmaatschappij. KLM blijft erbij dat de aankondiging van een 24-uursstaking door de bond ''onredelijk en onverstandig" is.

Chantage

De bond protesteert tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Die eis moet volgen bestuurder Birte Nelen van FNV Cabine in zijn geheel van tafel.

Gebeurt dat niet dan is ''in geen geval" overleg mogelijk met de bond. Volgens Nelen is al sinds september, toen leden van FNV Cabine in ruime meerderheid niet akkoord gingen met het bod van KLM, geen contact meer geweest met de maatschappij, anders dan een brief die door KLM is verstuurd.

KLM zegt open te staan voor overleg over arbeidsvoorwaarden. FNV is daar naar eigen zeggen nooit meer voor benaderd. Zo lang het ''chantagemiddel" van een steward of stewardess minder per vlucht niet is geschrapt, heeft dat volgens Nelen ook geen zin.

Omboeken

KLM denkt dat ook bij acties op maandag vrijwel alle vluchten uitgevoerd kunnen worden. De bij FNV Cabine aangesloten medewerkers leggen vanaf 5.00 uur 's ochtends het werk neer, zegt de bond.

Reizigers worden zo snel mogelijk geïnformeerd over eventuele annuleringen en vertragingen. Ook staat KLM zijn klanten bij met het omboeken van vluchten.