De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag in een opgewekte stemming begonnen aan 2018. Met name de technologiefondsen zaten in de lift op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar. De ontwikkelingen rond Iran en Noord-Korea zorgden voor weinig onrust bij beleggers op Wall Street.

De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 24.824,01 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,8 procent tot 2695,79 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1,5 procent tot 7006,90 punten.

Tot de sterkere stijgers behoorden chipbedrijven als Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Micron Technology en Nvidia met plussen tot 6,8 procent. Amazon, Google-moederconcern Alphabet, Facebook en Apple lieten koerswinsten tot 2,8 procent optekenen.

De aanbieder van internettelevisie Netflix ging 4,8 procent vooruit na een hoger beleggingsadvies van Macquarie. Andere mediabedrijven liftten mee. Zo stegen Walt Disney, Comcast, Discovery Communications en 21st Century Fox tot 4 procent in waarde.

Ook medisch bedrijf Abbott Laboratories had een goede dag met een plus van 3 procent, dankzij een verhoging van het beleggingsadvies door JPMorgan en Morgan Stanley. De uitbater van casino's Wynn Resorts verloor 2,6 procent na tegenvallende cijfers over de gokinkomsten in het Chinese gokparadijs Macau. Branchegenoot Las Vegas Sands leverde 0,6 procent in.

Detailhandelaars als Nordstrom, Kohl's en JC Penny klommen tussen 3,9 en 10,4 procent. Citigroup schreef in een rapport dat winkelbedrijven kunnen profiteren van de belastinghervormingen in de VS.

Macro-economisch

Op macro-economisch gebied was het vrij rustig. Marktonderzoeker Markit liet weten dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in december iets sterker is gegroeid. Woensdag komen nog de notulen van de beleidsvergadering van de Fed en op vrijdag wordt het belangrijke Amerikaanse banenrapport gepubliceerd. Verder zijn er deze week gegevens over onder meer de Amerikaanse dienstensector en de autoverkopen.

De euro noteerde 1,2060 dollar, tegen 1,2057 bij het slot van de beurshandel in Europa. De waarde van de Amerikaanse munt loopt al enige tijd terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 60,37 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 66,55 dollar per vat.