De aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland lijken niet echt te reageren wanneer er ontslagrondes bij dergelijke bedrijven plaatsvinden. 

Dit schrijft Het Financieele Dagblad zondag op basis van een eigen analyse van de koersen van ondernemingen in de AEX- en AMX-index.

De zakenkrant vergeleek de koersontwikkeling van ondernemingen die aankondigden medewerkers te ontslaan met de andere bedrijven in de twee indexen.

Gemiddeld genomen blijkt er geen effect te zijn op de dag dat een ontslagronde bekend wordt gemaakt. Ook een half jaar later is er geen systematisch verschil te zien bij deze bedrijven.

Onrust 

Volgens Thijs Broekhuizen, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek juist dat beurskoersen dalen na een ontslagronde, vertelt hij aan het FD. Een reorganisatie zou een signaal kunnen zijn voor investeerders dat het slecht gaat met het bedrijf. Ook zorgt de onrust er vaak voor dat werknemers minder productief worden. 

Ondernemingen in de AEX-index schrapten dit jaar gezamenlijk bijna tweeduizend banen. Bij Midkapbedrijven verdwenen 339 banen.  Dit is veel minder dan een jaar terug. Alle AEX- en Midkapondernemingen schrapten toen ruim vijftienduizend banen.