AEX legt het af tegen experimentele beursgorilla Jacko

De experimentele beursportefeuille Jacko van beleggerswebsite Beursgorilla heeft in 2017 de AEX-index weer verslagen na drie verliesjaren.

Het willekeurige verzameling aandelen van Jacko rendeerde dit jaar beter dan de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs.

Beursgorilla houdt al sinds 2000 een experiment. De site laat een gorilla via de keuze van verschillende bananen, die corresponderen met beursgenoteerde fondsen, een verzameling van tien aandelen samenstellen.

In dat mandje wordt elke maand, eveneens totaal willekeurig, één aandeel verwisseld voor een ander fonds.

Koerswinst

De fondsen die Jacko hadden uitgekozen waren goed voor een koerswinst van bijna 27 procent. De AEX, met daarin de 25 leidende fondsen aan het Damrak, stevent juist af op een jaarwinst van circa 13 procent.

In zijn achttienjarige bestaan als belegger heeft de gorilla het al veertien keer beter gedaan dan de AEX. Dit jaar dankt Jacko zijn winst vooral aan drie slimme aandelenwissels.

Rendement

De ''behaarde vermogensbeheerder'' verkocht zijn stukken in Air-France KLM in september met een rendement van 75 procent.

Daarnaast deed hij in februari aandelen van industrieconcern Nedap van de hand met een winst van 34 procent. De verkoop van aandelen NN Group in augustus leverde hem nog eens een rendement van 29 procent op.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie