Aandelen van SNS Reaal waren niets meer waard op de dag in 2013 dat de Nederlandse overheid de bank en verzekeraar nationaliseerde. 

Dat is de voorlopige conclusie van drie deskundigen die dit in opdracht van de Ondernemingskamer hebben onderzocht, schrijft NRC. De krant heeft de hand kunnen leggen op het concept-rapport.

Het gaat om een zaak die al heel lang speelt. Bij de nationalisatie van SNS Reaal bleven aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers met lege handen achter.

De Ondernemingskamer oordeelde eerder al dat zij daarmee te karig werden bedeeld. De Hoge Raad stelde vervolgens echter dat dit besluit moest worden heroverwogen. Daarom zijn in februari 2016 experts aangewezen om de zaak verder uit te diepen.

Belanghebbenden moeten het onderzoek eerst nog uitgebreid bestuderen. Maar de voorlopige conclusies zien er niet goed uit voor onteigende aandeelhouders. Zij vinden geen steun voor een schadeclaim.

Beleggers met achtergestelde obligaties lijken meer kansen te hebben. Volgens NRC konden zij destijds op basis van een bepaald scenario nog wel verwachten een deel van hun geld terug te krijgen.