De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag zonder grote koersbewegingen begonnen aan de eerste handelsdag van de beursmaand december.

Beleggers op Wall Street zijn voorzichtig door de vertragingen rond de geplande belastinghervormingen in de Amerikaanse Senaat. Mogelijk wordt daar vrijdag alsnog over gestemd in de Senaat.

De toonaangevende Dow-Jonesindex opende vlak op 24.268 punten. De brede S&P 500 stond eveneens vlak op 2.646 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in, op 6.857 punten.

Techfondsen

De technologiesector stond opnieuw onder druk. Techfondsen als Apple, Amazon, Alphabet, Netflix en Facebook verloren tot 0,7 procent. Donderdag lieten deze bedrijven nog een opleving zien van de verliezen eerder deze week.

Maaltijdboxbezorger Blue Apron steeg 3,5 procent. Het bedrijf heeft medeoprichter en topman Matt Salzberg vervangen door financieel directeur Brad Dickerson. Blue Apron heeft te kampen gehad met problemen bij de productie en waarschuwde voor zwakkere groei.

Axalta

Verffabrikant Axalta steeg 2 procent. Donderdag ging Axalta nog hard omlaag na het afbreken van de fusiegesprekken tussen het bedrijf en het Japanse Nippon Paint. Volgens ingewijden staat AkzoNobel nog wel open voor een fusie met de Amerikanen.

De Amerikaanse keten van schoonheids- en cosmeticawinkels Ulta Beauty presenteerde tegenvallende kwartaalresultaten en vooruitzichten. Het aandeel leverde 3,5 procent in.